عبدالستار دوشوکی
سازمان عفو بین الملل و نهادهای حقوق بشری حکم ١١ سال زندان برای خانم مناهل العتيبي فعال حقوق زنان عربستان سعودی توسط این کشور را محکوم کردند. وی به جرم بدحجابی و پوشش نامناسب و “همرنگ جماعت نشدن” به یازده سال زندان محکوم شده است. این خبر امروز (پنجشنبه) در اکثر رسانه های بین المللی از جمله رسانه های فارسی زبان نظیر بی بی سی فارسی و رادیو فردا انعکاس وسیع پیدا کرده است. اما تلویزیون ایران اینترنشنال که خود را حامی حقوق زنان می داند و در اکثر موارد خود را “کاسه داغ تر از آش” نشان می دهد, درباره این فعال سعودی و دیگر فعالان زندانی زن سکوت کامل اختیار کرده است.
بر اساس گزارش بی بی سی در دو سال گذشته دهها نفر، که بسیاری از آنها زن هستند، در ارتباط با پستهایی در شبکههای اجتماعی در عربستان زندانی شدهاند. در گزارش بی بی سی آمده است “براساس نظام سرپرستی مردان بر زنان در عربستان، پدر، برادر، شوهر یا پسر یک زن حق دارند تصمیمهای مهم را به نمایندگی از او در زمینه ازدواج، طلاق و فرزندان اتخاذ کنند”. سرکوب زنان, علیرغم پول پاشی و تبلیغات گوش کر کن عربستان و رسانه های وابسته به آن, همچنان در این کشور ادامه دارد.
بر طبق گزارش روزنامه های بریتانیا مانند گاردین و ایندیپندنت عربستان سعودی انتشار تصاویر بی حجابی در فضای مجازی را مصداق “تروریسم” می داند, و بر اساس قوانین “ضد تروریسم” زنان بدحجاب را به زندان می اندازد. خواهر خانم مناهل العتيبي به نام فوزیه قبل از دستگیری از عربستان سعودی فرار کرد. روزنامه ایندیپندنت می نویسد که اینگونه موارد فراوان هستند, از جمله سلما الشهاب که دانشجوی دکترای دانشگاه لیدز انگلستان بود بعد از بازگشت به عربستان سعودی به ٢٧ سال زندان محکوم شد. نکته قابل تامل اینجاست که بقیه رسانه های وابسته از شبکه های تکفیری نظیر کلمه و توحید و وصال فارسی و غیره گرفته تا “ایندیپندنت پرشین” یا “ایندیپندنت فارسی” سکوت مطلق اختیار کرده اند. در حالی که “ایندیپندنت انگلیسی” این خبر مهم را پوشش داده است.
عربستان سعودی و جمهوری اسلامی دو نظام مذهبی و ضد زن هستند. اما سکوت و سانسور خبری سرکوب زنان در عربستان توسط تلویزیون ایران اینترنشنال ادعای این رسانه را در مورد حمایت و پوشش خبری از حقوق زنان زیر سوال می برد. زیرا مقوله حقوق بشر گزینشی نیست که فقط بعنوان اهرم فشار (و نه الزاما طرفدار صادق حقوق زن بودن) مورد استفاده قرار گیرد. حتی دولت آمریکا نیز علنا این حکم را محکوم کرده است. بر طبق گزارش امروز “تایمز ژاپن” یک زن فعال دیگر به نام نورة القحطاني که در ابتدا به شش سال و نیم زندان محکوم شده بود, بعد از درخواست دادستانی عربستان برای افزایش دوره زندان, وی مجددا محاکمه و به ٤۵ سال زندان محکوم شد. کلام آخر اینکه این به ظاهر پوشش خبری و همدردی “حقوق بشری” تلویزیون ایران اینترنشنال شامل همه بشر نمی شود, زیرا زنان سعودی همان اندازه “بشر” هستند که زنان سرکوب شده ایرانی”بشر” می باشند. جالب است که بدانیم از منظر تساوی حقوق بین زن و مرد و تبعیض علیه زن در بین ١٤٦ کشور جهان, افغانستان در رده ١٤٦ قرار دارد, عربستان در رده ١۳٨ و جمهوری اسلامی در رده ١٤۳. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل. البته تلویزیون ایران اینترنشنال در گذشته در مورد رده جمهوری اسلامی در جدول تبعیض علیه زن گزارش داده است. اما هیچ اشاره ای به عربستان سعودی و رده آن نکرده است. باید گفت “تو کز محنت دیگران بی غمی , نشاید که نامت نهند آدمی”.
عبدالستار دوشوکی
مرکز مطالعات بلوچستان ـ لندن
دیدگاه و نظرات ابراز شده در این نوشته، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع نهاد مردمی را منعکس نمیکند.