آیت‌الله‌ها در تهران خود را برای مذاکره با ترامپ آماده می‌کنند

کاملیا انتخابی فرد

انتخاب رئیس‌جمهوری در آمریکا رویدادی است داخلی و بیش از ۳۰۰ میلیون آمریکایی در انتخاب این فرد نقش ایفا می‌کنند، اما این فرد به‌عنوان رئیس دولت بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی و نظامی در جهان، بر سرنوشت میلیاردها انسان در این کره خاکی تاثیر مستقیم می‌گذارد.

دوشنبه اول بهمن‌ماه، در رویدادی کم‌سابقه در تاریخ مدون ایالات متحده، یک رئیس‌جمهوری پیشین بار دیگر به کاخ ریاست‌جمهوری بازمی‌گر‌دد.

دونالد ترامپ صبح روز دوشنبه بیستم ژانویه پس از ادای سوگند به قانون اساسی این کشور، به‌عنوان چهل‌و‌هفتمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده به کاخ سفید بازمی‌گردد تا آنچه را در دور اول خود یا همان چهل‌و‌پنجمین ریاست‌جمهوری آمریکا ناتمام گذاشت، به اتمام برساند.

او در شرایطی به کاخ سفید بازمی‌گردد که جهان تغییرات بی‌شماری داشته و به همین نسبت، ترامپ نیز تغییرات و تجربیات بسیاری را پشت سر گذاشته است. او از دادگاه‌های متوالی و پیچیده و کلاف‌های سردرگمی که به‌منظور مانع‌تراشی برای حضور دوباره او در انتخابات و بی‌اعتبار کردن او در افکار عمومی ایجاد شدند، به سلامت عبور کرده است.

ترامپ بارها گفته که از گذشته آموخته است و با این نگاه باید گفت که ترامپ ۲۰۲۵ ترامپ سال ۲۰۱۸ نیست. بنابراین ترامپ امروز فردی خواهد بود که با کوله‌باری از تجربه چهار ساله در کاخ سفید و پس از آن چهار سال درگیری‌ها و جنجال‌های پی‌درپی، با توشه‌ای از تجربه و درایت، به کاخ سفید بازمی‌گردد.

رای کم‌نظیر و اراده مردم آمریکا برای انتخاب مجدد او می‌تواند تبلوری از اراده و خواست جهانی برای تغییر مسیر اداره دنیا و بازنگری در ارزش‌ها و اولویت‌های بشر برای داشتن زندگی متوازن، ارزشمند و اخلاق‌گرا تعبیر شود.

همانگونه که قدرت و ثروت آمریکا جهان را تحت تاثیر و راهبری آن قرار می‌دهد، به همین ترتیب، انتخاب ملت آمریکا نیز برآمده از واکنش و گرایش جوامع مختلف و انتظارات آن‌ها از تغییراتی است که جهان به آن گرایش دارد و آن را مطلوب می‌بینند.

ترامپ گفته است که ظهر روز دوشنبه به وقت محلی در واشینگتن دی‌سی، ده‌ها فرمان اجرایی را امضا خواهد کرد. درباره این فرمان‌ها گمانه‌زنی‌های بسیاری وجود دارد، اما همانطور که او گفته است، از روز سه‌شنبه اخراج صدها هزار مهاجر غیرقانونی که در دولت جو بایدن از مرزهای جنوبی آمریکا به این کشور سرازیر شدند، اجرایی خواهد شد.

ترامپ چهار سال فرصت دارد تا آنچه را رویای آمریکایی آزاد، امن، ثروتمند و اخلاق‌محور بود، دوباره زنده کند و در کنار آن، به موضوعات ارتباطات آمریکا با غرب و ناتو، موضوع روسیه و اوکراین، چین و تایوان و خاورمیانه نیز بپردازد.

موضوع موردعلاقه ملت ایران از به قدرت رسیدن ترامپ، دانستن چگونگی خط سیر ارتباط او با جمهوری اسلامی و آینده کشورمان با توجه به تصمیم‌گیری‌های او درباره برنامه هسته‌ای این نظام است.

سیاستگذاری ترامپ در رابطه با جمهوری اسلامی در چارچوب سیاستگذاری‌های او در منطقه خاورمیانه رقم خواهد خورد.

در نگاهی کلان‌تر، امنیت اسرائیل و حفظ منافع ایالات متحده آمریکا در منطقه مهم‌ترین اصل برای دونالد ترامپ است.

تنها چند روز مانده به مراسم تحلیف، او توانست گره کور جنگ غزه و اسرائیل را باز کند و روز یکشنبه در آتش‌بسی شکننده اما امیدوارکننده، نخستین تبادل گروگان‌های اسرائیلی با زندانیان فلسطینی انجام گرفت.

دولت بایدن نیز حامی اسرائیل بود؛ مانند هر دولت دیگری در ایالات متحده آمریکا. با این تفاوت که ترامپ حامی جنگ و خرج‌تراشی برای ایالات متحده آمریکا نیست و به همین دلیل توانست با دادن اولتیماتوم به اسرائیل و حماس، جنگ را متوقف کند.

شاید خوشبینانه باشد اگر بگویم در این چهار سال، کشور فلسطین تشکیل خواهد شد و با تشکیل این کشور، بساط باقی‌مانده گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه نیز برچیده می‌شود و می‌توان گفت که ترامپ راه عادی‌سازی رابطه اسرائیل با عربستان سعودی و تشکیل کشور فلسطین را هموار خواهد کرد و عادی شدن رابطه این دو کشور کلید آمدن امنیت در خاورمیانه خواهد بود.

ترامپ با همین سرعت، به سراغ جنگ روسیه با اوکراین خواهد رفت. آمریکا به طور مستقیم درگیر جنگ با روسیه نیست، اما مبالغ هنگفت و هزینه‌های سرسام‌آور این جنگ را آمریکا و با تایید بایدن پرداخت می‌کرد. دولت دموکراتی که کمتر از ۲۴ ساعت دیگر به کارش خاتمه می‌دهد، درگیر جنگ ناتو با روسیه بود و مخارج کمرشکن این جنگ را مالیات‌دهندگان آمریکایی پرداخت می‌کردند.

آمدن ترامپ بیش از آنکه برای ملایان ایران روزی نفسگیر و ترسناک باشد، برای اتحادیه اروپا و غرب به معنای واقعی روزی دردناک خواهد بود. قطع شدن کمک‌های مالی ترامپ به ناتو و اعلام آمادگی پوتین برای گفتگو با ترامپ غرب ورشکسته را با دشواری‌های بسیار روبرو خواهد کرد.

تمام شدن جنگ روسیه و اوکراین به معنای پشت کردن ترامپ به غرب نیست، بلکه تمام کردن جنگی فرسایشی است که در نهایت به جنگ اتمی و جهانی تبدیل خواهد شد.

و پس از آن، نوبت به ایران و خاورمیانه خواهد رسید تا درباره برنامه هسته‌ای نظام جمهوری اسلامی تصمیم‌گیری‌های اساسی صورت گیرد.

ترامپ بارها گفته که به دنبال مذاکره مستقیم است و شواهد بسیاری نشان می‌دهد که آیت‌الله‌های مقیم تهران هم خود را برای مذاکره اجباری آماده می‌کنند. مذاکره‌ای که اجتناب‌ناپذیر است و برخلاف آنچه تاکنون غربی‌های استمرارطلب برای حفظ نظام جمهوری اسلامی انجام داده بودند، در جهت تقویت نیروهای سرکوبگر و تداوم سلطه آن‌ها نخواهد بود.

جمهوری اسلامی که امروز می‌بینیم، در دو سالی که گذشت، با بزرگ‌ترین چالش‌های خود در ۴۶ سال اخیر مواجه بود و در یکی دو سال اخیر، تمام کارت‌هایش را بازی کرد؛ از سرکوب و قتل شهروندان ایرانی در جنبش مهسا گرفته تا مواجهه مستقیم با اسرائیل که به نابودی حزب‌الله و سقوط اسد منجر شد.

اینک مردم ناراضی و در مضیقه و تحت فشار ایران در یک‌سو و ترامپ و سیاست فشار حداکثری او در سوی دیگرند. پذیرفتن شرایط ترامپ برای برچیدن برنامه هسته‌ای این نظام آخرین گام برای برچیدن طومار حکومتی است که با زور و سرکوب، ملتی را به گروگان گرفته است.

گروگان‌گیران یا در نهایت به توافق تن می‌دهند یا همراه گروگان‌ها خودکشی می‌کنند اما شرایط جغرافیایی و ۸۰ میلیون گروگان ایرانی به نظام جمهوری اسلامی امکان نابود کردن ملت و کشور را نمی‌دهد؛ بنابراین تسلیم می‌شود و شرایط ترامپ را می‌پذیرد و تسلیم شدن آن‌ها پایانی خوش برای این کابوس تلخ ملت بزرگ ایران است.
برگرفته از ایندیپندنت فارسی

Loading


دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این نوشته،  نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع نهاد مردمی را منعکس نمی‌کند.

Loading