کیهان لندن
با وجود هشدارهای مداوم دولت بایدن به جمهوری اسلامی و دولت عراق، شبهنظامیان مورد حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چهارشنبه ۲۹ آذرماه نیز بار دیگر پایگاه آمریکایی «عین الاسد» در استان الانبار را هدف حملات موشکی قرار دادند.
بر اساس اطلاعات پنتاگون، از آغاز عملیات نظامی اسرائیل در غزه علیه گروه تروریستی حماس تا کنون بیش از ۱۰۰ بار به پایگاههای آمریکایی در منطقه و همچنین سفارت آمریکا در بغداد حمله شده است. ادعا میشود در این حملات کسی کشته نشده اما بیش از ۶۰ پرسنل آمریکایی مصدوم و مجروح شدهاند.
همزمان حوثیهای یمن حمله به کشتیهای تجاری در دریای سرخ و بابالمندب را افزایش دادهاند. دولت بایدن که تا کنون محتاطانه بیشتر نظارهگر تهدیدات مستقیم و غیرمستقیم رژیم ایران و شرکای منطقهای آن بوده از جهات مختلف برای نشان دادن واکنش مناسب زیر فشار قرار گرفته است.
در این میان، روزنامه بریتانیایی «تلگراف» مدعی شده دولت بایدن برنامههایی را برای مداخله مستقیم علیه حوثیها طراحی میکند.
یک مقام دفاعی ایالات متحده به تلگراف میگوید: «ما تهدید حوثیها را بسیار جدی میگیریم، اما هیچ حرکتی را از قبل بروز نمیدهیم. حق طبیعی نیروهای آمریکایی است که از خود دفاع کنند… اگر ما تصمیم بگیریم علیه حوثیها اقدامی انجام دهیم، آن را در زمان و مکان مورد انتخاب خود انجام خواهیم داد».
اما در شرایطی که برخی از مقامات نظامی آمریکا معتقدند حمله مستقیم به حوثیها به عنوان تنها راه جلوگیری از اختلال در مسیر کشتیرانی هستند، شماری از مشاوران پنتاگون هشدار دادهاند که این اقدام به تشدید تنشها با جمهوری اسلامی ایران که حوثیها و حماس را حمایت میکند، میافزاید.
یکی از اولین اقدامات دولت بایدن در خاورمیانه خارج کردن حوثیها از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا بود. روزنامه «والاستریت ژورنال» روز پنجشنبه ۲۱ دسامبر (۳۰ آذرماه) در مقالهای با اشاره به تشدید حملات گروههای نیابتی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منافع آمریکا و کشتیهای تجاری نوشت که «سیاست بایدن در قبال [رژیم] ایران روز به روز بیشتر ناکام میشود.»
نویسنده این گزارش مارک دوبوویتز مدیر اجرایی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (FDD) اشاره کرده است «من ۲۰ سال با چهار دولت آمریکا روی مسائل ایران کار کردهام و به همین دلیل خودم و اتاق فکری که در آن کار میکنیم توسط حکومت تحریم و تهدید شدهایم و نگران امنیت فیزیکی خودم هستم، اما نگران سیاست آمریکا نیز هستم.»
دوبوویتز معتقد است «اگرچه جو بایدن تا کنون برای مقابله با حماس کنار اسرائیل ایستاده اما ممکن است با حماقت، ارتش اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا قبل از تحقق به اهدافش در غزه به عملیات خود پایان دهد. سیاست بایدن در قبال رژیم ایران برای آمریکاییها، اسرائیلیها و ایرانیهای شجاعی که علیه حاکمان سرکوبگر جمهوری اسلامی میجنگند، بیاثر، معیوب و خطرناک بوده است.»
در این مقاله ضمن اشاره به ادامه حملات گروههای شبهنظامی به نیروهای آمریکایی و کشتیهای تجاری آمده است که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی به کمک نیابتیها «حلقهای از آتش» را علیه اسرائیل هدایت میکند.
نویسنده هشدار میدهد «آمریکا در حال از دست دادن دریاهای آزاد با پیامدهای مخرّب برای تجارت و امنیت جهانی است. این جنگ همچنین میتواند یک سلاح سنگین برای انحراف افکار عمومی باشد که در پوشش آن میتواند توسعه سلاحهای کشتار جمعی را پیش ببرد.»
مدیر اجرایی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» در پایان توصیه کرده «بدون بازنگری گسترده در سیاست آمریکا در قبال [رژیم] ایران، فشار حداکثری بر این رژیم و حمایت حداکثری از میلیونها ایرانی که خامنهای را تحقیر میکنند، آمریکا شکست خواهد خورد.»
دولت بایدن در عمل مقابل گروگانگیری جمهوری اسلامی تسلیم شده و شش میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران را به سود جمهوری اسلامی آزاد کرد. حمله مرگبار حماس به اسرائیل کمتر از یک ماه پس از باج دولت بایدن به ملاها اتفاق افتاد.
شرایط فعلی خاورمیانه آنقدر باب دندان جمهوری اسلامی است که دهان عوامل حکومت برای رجزخوانی را بیش از پیش گشوده است. یکی از آنها اخیراً گفته «انزوای آمریکا از الزامات نظم نوین جهانی مد نظر رهبری است.» آنها بدون توجه به بحرانهای عمیق داخلی که حکومت با آنها روبروست مدعی هستند که «نظم نوین جهانی با محوریت جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است!»
پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در یک کنفرانس خبری تأکید کرده که تا کنون ۲۰ کشور برای پیوستن به «ائتلاف دریایی» (گروه ۱۵۳) اعلام آمادگی کردهاند. اینکه تشکیل چنین ائتلافی بازدارنده باشد یا نه دیر یا زود مشخص خواهد شد اما به نظر میرسد مجموعه اقداماتی که دولت بایدن تا کنون در قبال تهدیدات جمهوری اسلامی به اجرا گذاشته عمدتا مخابرهی «پیام ضعف» بوده است. به عنوان مثال در دو ماه گذشته مقامات کاخ سفید بارها تهدید کردند «در صورت حمله نیابتیهای رژیم ایران به منافع آمریکا، پاسخ قاطع خواهیم داد!» اما حملات نیابتیها تکرار شد و به کشتیربایی و ضربه به تجارت جهانی در دریای سرخ نیز انجامید، بدون آنکه اتفاق ویژهای از سوی آمریکا بیفتد. بنابراین این احتمال که تشکیل ائتلاف دریایی نیز بینتیجه بماند دور از ذهن نیست مگر اینکه اینهمه مقدمهی سیاستی تازه با همکاری دیگر کشورها برای یک اقدام قاطع علیه رژیم ایران باشد.
برگرفته از کیهان لندن