احمد رأفت
پس از حمله تروریستی حماس به جشنواره موسیقی در اسرائیل و قتل بیش از ۱۲۰۰ نفر و به گروگان گرفتن ۱۹۹ شهروند اسرائیلی و غیراسرائیلی و واکنش ارتش اسرائیل که گفته میشود تا کنون بیش از ۳۰۰۰ نفر کشته و بیش از نیم میلیون آواره در غزه داشته است، و همزمان با سفر حسین امیرعبداللهیان به چند کشور منطقه، نیروهای امنیتی برخی کشورهای اروپائی گزارشهائی را به دولتهای متبوع خود مبتنی بر آمادگی گروههای تروریستی وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی برای انجام عملیات نظامی و تروریستی ارائه دادهاند.
سفارتهای برخی کشورهای غربی، آمریکا و اسرائیل در بسیاری از کشورها، حتا در خارج از خاورمیانه نیر تهدیدهائی دریافت کردهاند که آنها را جدی ارزیابی میکنند. ارتش تروریستی و نیابتی جمهوری اسلامی دربرگیرندهی سازمانهایی در بسیاری از کشورهای منطقه است و برخی از این گروهها در کشورهای غربی نیز دارای شاخههای عملیاتی «خاموش» هستند که در هر لحظه میتوانند فعال شوند و دست به اقدامات تروریستی بزنند.
جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته شبکهای از این گروههای شبهنظامی و تروریستی را در کشورهای هممرز با اسرائیل و یا در نزدیکی آن ایجاد کرده است. گروههای این شبکه تروریستی توسط نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آموزش دیده و سلاح و مهمات دریافت میکنند. مهمترین و فعالترین این گروهها «حزبالله» در لبنان است که به نوعی نقش هماهنگکننده این ارتش نیابتی و تروریستی جمهوری اسلامی را عهدهدار است.
«حزبالله» در سال ۱۹۸۲ میلادی در دفتر علیاکبر محتشمیپور، سفیر وقت جمهوری اسلامی در دمشق، بنیانگذاری شد. در آنزمان هدف از تاسیس حزبالله ایجاد شبکهای از شیعیان لبنانی وفادار به جمهوری اسلامی با سیاستهای افراطی بود. انتخاب حسن نصرالله به رهبری این گروه افراطی و شبهنظامی در سال ۱۹۹۲، «حزبالله» را تبدیل به عمدهترین گروه سیاسی- نظامی وابسته به جمهوری اسلامی کرد. گروهی که از آنزمان تا کنون سالیانه رسما ۷۰۰ میلیون دلار بودجه از جمهوری اسلامی دریافت میکند، اگرچه به این مبلغ باید صدها میلیون دلار دیگر نیز که درآمد حاصل از تولید و قاچاق مواد مخدر و دیگر فعالیتهای اقتصادی غیر قانونی از جمله کنترل بازار سیاه ارز در لبنان را نیز اضافه کرد. «حزبالله» که در فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده و چندین کشور دیگر قرار دارد، در میان گروههائی که ارتش تروریستی جمهوری اسلامی را تشکیل میدهند بیشترین سلاح را دارد: خمپارهانداز، راکتهای هدایتنشده و هدایتشونده کوتاهبرد و دوربرد، موشکهای هدایتشونده ضدتانک، سامانههای پیشرفته ضدهوایی، پهپادها و موشکهای ضد کشتی، از جمله تسلیحاتی هستند که جمهوری اسلامی در اختیار «حزبالله» قرار داده است.
حزبالله از هفتهها قبل از حمله «حماس» به اسرائیل در جریان این تصمیم قرار داشت و با فرستادن نیروهای خود به مرز با اسٰرائیل ارتش این کشور را مجبور کرد بخش قابل توجهی از نیروهای خود را از غزه به مرزهای شمال منتقل کند. بلافاصله پس از حمله واکنشی ارتش اسرائیل به غزه نیز «حزبالله» با اقداماتی نظامی با نیروهای اسرائیلی درگیر شد تا آنها نتوانند نیروهایشان را از مرز با لبنان به غزه منتقل کنند.
در غزه و کرانه باختری تنها «حماس» و «جهاد اسلامی» از حمایت مالی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی برخوردار نیستند. «جنبش مقاومت اسلامی که با نام اختصاری «حَماس» شناخته میشود، در سال ۱۹۸۷ فعالیت خود را آغاز کرد. اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی این سازمان در ماه خرداد امسال به تهران سفر کرد و با عالیترین مقامات دولتی و نظامی جمهوری اسلامی ملاقات داشت. در این ملاقاتها گفته میشود عمدتا در مورد حمله ۱۵ مهر (۷ اکتبر) گفتگو و تبادل نظر شد و جمهوری اسلامی حمایت کامل خود را از این جنگ در جریان این دیدارها اعلام کرد، اگرچه برخی نیز معتقد هستند که علت سفر اسماعیل هنیه و زیاد نخاله، رهبر «جهاد اسلامی» دیگر گروه تروریستی فعال در غزه، به دعوت جمهوری اسلامی صورت گرفت و پیشنهاد این حمله گسترده به اسرائیل نیز زائیدهی اتاقهای فکر تهران است.
«حماس» بنا بر برخی گمانهزنیها سالیانه حدود ۱۰۰ میلیون دلار کمک مالی از جمهوری اسلامی دریافت میکند که البته باید کمکهای تسلیحاتی را نیز به این مبلغ اضافه کرد. «حماس» علاوه بر تهران در ترکیه، لبنان و قطر نیز دارای دفاتری است و عمده رهبران آن از سالها پیش ساکن دوحه هستند. «حماس» برپایه اطلاعاتی که نیروهای امنیتی کشورهای اروپائی در دست دارند دارای سلاح سبک، خمپاره، موشکهای هدایتشونده ضدتانک، موشکهای ضدهوایی، هواپیماهای بدون سرنشین، پهباد و راکتهای غیر هدایتشونده کوتاهبرد و دوربرد است.
اگر جمهوری اسلامی در تشکیل «حماس» نقش نداشت، «جهاد اسلامی» دیگر سازمان تروریستی فعال در باریکه غزه، ساخته و پرداخته نیروی قدس است. «جهاد اسلامی» گروهی است که گفته میشود یکی از خمپارههایش که قرار بود در اسرائیل فرود آید، بیمارستانی را در غزه مفجر کرد که حدود ۵۰۰ نفر را کشته است.
«جهاد اسلامی» در مقایسه با «حماس» سازمان کوچکتری است که رهبری آن با زیاد نخاله است که در طی سفری به تهران در ماه خرداد با ابراهیم رئیسی و علی خامنهای نیز دیدار داشته است. دفتر مرکزی این گروه البته در جنوب لبنان و در منطقه تحت کنترل «حزبالله» است. جهاد اسلامی در سال ۱۹۸۱ میلادی اعلام موجودیت کرد و از همان ابتدا در فهرست گروههای تروریستی کشورهای غربی و بسیاری از کشورهای عربی قرار گرفت. از حمله تسلیحاتی که جمهوری اسلامی در اختیار «جهاد اسلامی» قرار داده است میتوان به خمپاره، موشکهای هدایتشونده ضدتانک، پهپاد، موشکهای ضدهوایی، راکتهای هدایت نشده کوتاه برد و دوربرد اشاره کرد.
جمهوری اسلامی در این سالها با حمایت مالی و تسلیحاتی بسیاری دیگر از گروههای شبهنظامی فلسطینی در باریکه غزه و کرانه باختری رود اردن را نیز به خدمت گرفته است. «جبهه دمکراتیک برای آزادی فلسطین» یکی از این سازمانهای سیاسی- نظامی است که رهبری آن با نایف هواتمه است. این گروه که خود را مارکسیست میخواند در اواخر دهه ۶۰ میلادی فعالیتهایش را آغاز کرد ولی بلافاصله پس از تشکیل جمهوری اسلامی زیر پرچم آن قرار گرفت و شاید یکی ار اندک گروههای عربی باشد که در جنگ ایران و عراق، رژیم صدام حسین را آغازکنندهی جنگ خواند. این گروه که دفتر مرکزی آن در دمشق قرار دارد، هم در غزه و هم کرانه باختری فعال است. ستیزهجویان این گروه که خود را «فدائی» میخونند مجهز به ٖسلاح سبک، خمپاره و راکتهای کوتاهبرد هستند.
فعالترین گروه تروریستی در کرانه باختری رود اردن و مناطق تحت کنترل حکومت خودگردان فلسطین، «عرین الاسود» یا «بیشه شیرها» نام دارد. این گروه در سال ۲۰۲۲ فعالیتاش را آغاز کرد و شاخه «حماس» در کرانه باختری به حساب میآید. این گروه که رهبری آن با وادی الحلوه است، در یک سال گذشته درگیریهای بسیاری با ارتش اسرائیل داشته است. در کرانه باختری رود اردن از سال ۲۰۰۰ میلادی «جنبش مجاهدین فلسطین» نیز فعالیت دارد. این گروه نیز که رهبری آن با اسد ابوشریعه است، اخیرآ تعدادی خمپاره، موشکهای ضدهوایی و راکتهای کوتاهبرد از طریق اردن دریافت کرده که گفته میشود «حزبالله» لبنان برای آنها ارسال کرده است.
یکی از قدیمیترین گروههای فلسطینی که هنوز هم اندک فعالیتی دارد و در سالهای اخیر نمایندگانی هم به تهران اعزام داشته است «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» است که در سال ۱۹۶۷میلادی توسط جرج حبش، با هدف آزادی فلسطین از طریق مبارزات چریکی بنیانگذاری شد. دفتر مرکزی این گروه که در غزه و کرانه باختری حضور دارد و با وجود ایدیولوژی مارکسیستی با «حماس» اسلامی همکاری دارد، در سوریه است. «جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل» انشعابی از گروه جرج حبش است که در گذشته وابسته به حزب بعث عراق بود ولی امروز مرکزیت آن در سوریه است. «جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل» از بدو تشکیل در فهرست گروههای تروریستی عمده کشورهای غربی و آمریکا قرار گرفت.
«کمیتههای مقاومت مردمی» گروههای شبهنظامی و تروریستی در باریکه غزه و کرانه باختری رود اردن را در بر میگیرد که در سپتامبر ۲۰۰۰ میلادی اعلام موجودیت کرد. اعضای کمیتههای مقاومت مردمی از جمله بنیانگذار آن، جمال عطایا ابوسمهدانه، در گذشته عضو «فتح» و «گردان شهدای الاقصی» بوده است. «گردان شهدای الاقصی» به فرماندهی سالم ثابت در غزه فعال است. این گروه در عملیات تروریستی خود در سالهای اخیر از سلاحهای سبک، خمپاره و راکتهای کوتاهبرد استفاده کرده است.
در سوریه، جمهوری اسلامی علاوه بر نیروهای اعزامی از سوی پاسداران انقلاب اسلامی، «حزبالله» لبنان، «فاطمیون» افغان و «زینبیون» پاکستان میتواند روی شبهنظامیان «گردان عبدالقادر الحسینی» نیز حساب کند. این گروه که به سلاح سبک، خمپاره، موشکهای ضدهوایی و موشکهای کوتاهبرد دسترسی دارد در روزهای گذشته مسئولیت حمله خمپارهای از بلندیهای جولان در سوریه به خاک اسرائیل را به عهده گرفته است.
گروههای شیعی عراق نیز در این روزها برای حمله علیه آمریکائیها بسیج شدهاند. این گروهها دو حمله پهپادی به نیروهای آمریکائی مستقر در پایگاه عینالاسد در عراق در روز چهارشنبه انجام دادند. رهبران گروههای شبهنظامی در عراق اعلام کردند که این حمله پهبادی، که البته هیچ گروهی تا کنون مسئولیت آنرا به عهده نگرفته است، واکنش به حملات ارتش اسرائیل به غزه بوده است. از جمله گروههای عراقی که آمادگی خود را برای «دفاع از فلسطین» اعلام کردهاند، میتوان به «کتائب حزب الله»، گروه شبهنظامی نزدیک به جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد که آمریکا را در کشتن «مردم بیگناه غزه» مقصر میداند. احمد الحمیداوی، فرمانده کنونی این گروه، پس از حمله به پایگاه عینالاسد گفت آمریکائیهای «شرور باید عراق را ترک کنند، وگرنه طعم آتش جهنم را در دنیا قبل از آخرت خواهند چشید!» ابو مهدی المهندس، بنیانگذار «کتائب حزبالله» همراه با قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله پهپادی آمریکا در نزدیگی فرودگاه بغداد در سوم ژانویه ۲۰۲۰ ترور شد.
«سپاه بدر» به رهبری هادی العامری، که شاید آن را بتوان نزدیکترین گروه سیاسی- نظامی عراقی نزدیک به جمهوری اسلامی دانست، بلافاصله پس از حمله «حماس» به اسرائیل گفته بود اگر واشنگتن برای حمایت از اسرائیل مداخله کند، منافع آمریکا در خاورمیانه مورد هدف قرار خواهند گرفت. نقس «سپاه بدر» در عراق مشابه نقش «حزبالله« در لبنان است. این گروه اصلیترین سازمان شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی و نیروی قدس در عراق است. این سازمان از ۴۲ گروه شبهنظامی تشکیل شده است که مستقیما مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار دارند. «سپاه بدر» در سال ۱۹۸۳ شروع به کار کرد. شاخه نظامی آن به تانکهای ام-۱ آبرامز، خودروهای زرهی و همچنین تسلیحات ساخت ایران و شوروی دسترسی دارد.
«عصائب اهل حق» گروهی عراقی است که فعالیتهایش در چند سال اخیر به سوریه نیز گسترش یافته است. رهبری این گروه با قیس خزعلی است که خود را مهمترین متحد جمهوری اسلامی معرفی می کند و بارها گفته است که از علی خامنهای فرمان میبرد و مجری دستورات رهبر جمهوری اسلامی است. این گروه به تسلیحات نفربر زرهی ام-۱۱۳ ساخت ایالات متحده و تسلیحات تولیدی ایران چون تانک سلاحهای سبک، پهپادها و موشکهای بالیستیک دسترسی دارد.
برگرفته از کیهان لندن