ب. بینیاز (داریوش)
این کتاب کوتاه و فشرده برای آشنا کردن خوانندگان با چتجیپیتی و هوش مصنوعی است. در اینجا ما با ابزارها و برنامههای کاربردی گوناگونی آشنا میشویم که به تدریج ولی با سرعت در همۀ عرصههای زندگی ما وارد میشود.
هوش مصنوعی، چه دوست داشته باشیم و چه نداشته باشیم، زندگی ما انسانها را در آینده نه چندان دور متحول خواهد ساخت. بدون شک هر فناوری نوین تا زمانی که هنوز جا نیفتاده نارساییها و آسیبهای فراوانی با خود به همراه دارد. ما انسانها این تجارب تلخ را با ماشین بخار، الکتریسته، نیروگاههای اتمی و ... داشتهایم. هوش مصنوعی هم از این قانون مبرا نیست. ولی هوش مصنوعی، اوج خلاقیت و نوآوری انسانی تلقی میگردد.
انسان در طول تاریخش همواره به دنبال یک «خدای همهچیزدان» بود، خدایی یکتا که بر همه چیز نظارت و پایش داشته باشد، تمامی حرکاتِ خوب و بد بندگانش را زیر نظر داشته باشد و اگر لازم بود این «مراقبت» را با «تنبیه» تلفیق کند [فوکو] و هوش مصنوعی یا دقیقتر بگویم هوش فراگیر مصنوعی (Artificial General Intelligence) تحققِ همان آرزوی چند هزار سالۀ انسانها برای داشتن یک خدای همهچیزدان است. و از آنجا که ما انسانها خود سازندگان «خدایان» هستیم پس ضروری است که در هر گام این روند ساخت و تولید «خدا» فعالانه شرکت کنیم به ویژه پرسشگری و نگاه انتقادی ما ضروری است.
به همراه دوستان و همکارانم قصد داریم (برای اطلاعات بیشتر از سایت بازنگری دیدن کنید) در آینده جنبههای گوناگون این فناوری بسپیچیده را – بویژه در حوزۀ منششناسی (Ethics) – مورد بررسی قرار بدهیم.
ب. بینیاز (داریوش)
چکیده کتاب
«تأثیرات چتجیپیتی و هوش مصنوعی بر جامعه ما: جلد نخست»، کتابی ست روشنگرانه و تفکربرانگیز که نشان میدهد هوش مصنوعی چگونه زندگی ما را متحول میکند.
در جلد نخست، خوانندگان سفری را برای کشف مبانی و تاریخچه هوش مصنوعی آغاز خواهند کرد. این کتاب دیباچهای دلنشین و فهمپذیر از جهانِ پیچیده هوش مصنوعی ارائه میدهد و به گونهای طراحی شده که برای هر کس که خواهانِ درک تأثیرات آن بر جامعه است قابل استفاده می باشد. تمرکز کتاب بر سال ۲۰۲۳ است، یعنی زمانی که هوش مصنوعی در همه حوزهها و صنایع جاافتاده و نیرومند شده است.
جلدِ نخست، پاره ای از مردمپسندترین و تاثیرگذارترین کاربردهای هوش مصنوعی مانند مراقبت های بهداشتی، فراوری [تولید]، آموزش، هنر و فراوری درونمایه و سالمت روان را از نظر میگذراند.
این کتاب، یک کتابِ فنی یا آکادمیک و کارشناسانه نیست، بلکه خوانندگان را با روشی ساده و دلنشین با جهانِ بیهمتا و پیچیدۀ هوش مصنوعی آشنا میکند. این کتاب، مبانی هوش مصنوعی را بررسی میکند و میکوشد به گونهای ژرف به نظریههای بحثبرانگیز و شناختهشده دربارۀ هوش مصنوعی بپردازد.
افزون بر این، این کتاب خوانندگان را برمیانگیزد تا دربارۀ چالشهای منششناختی (Ethics) و چالشهای سیاسیِ هوش مصنوعی بیندیشند و نتایج شخصی خود را بیرون بکشند.
با خواندن این کتاب، خوانندگان خواهند دید که چگونه ابزارهایی مانند چت جیپیتی به جامعه این امکان را میدهد تا بتواند به ظرفیتهای فناوری هوشِ مصنوعی پی ببرد و از فرصتهای بیسابقهای که برای آزمون و رشد فراهم نماید آگاهی یابد. خواندن این کتاب برای هر کسی که علاقهمند به تأثیرات متقابلِ فناوری و جامعه است، ضروری است.
در جلد دوم، خوانندگان با موارد کاربردی دیگری مانند واقعیت مجازی و واقعیتِ افزوده(Augmented Reality)، امور مالی، انرژی های بازیافتی، کشاورزی و ساختمانسازی آشنا خواهند شد.
جلد دوم در سال ۲۰۲۴ منتشر خواهد شد تا بتوانیم مسیر توسعه هوش مصنوعی را ترسیم کنیم و سرعتی را که هوش مصنوعی جوامع ما را متحول کرده روشن سازیم. از سوی دیگر در جلد دوم ابزارها، نظریهها و نگرانیهای مطرح شده در جلدِ نخست با اطلاعات بهروزشده مورد مقایسه و سنجش قرار خواهند گرفت.
به همراه بررسی موارد کاربردی کنونی و کاربردهای بالقوۀ آتی هوش مصنوعی، هدف جلدِ یک و دو این خواهد بود تا اندیشۀ انتقادی خوانندگان را برانگیزد و به آنها کمک کند تا افکار خویش دربارۀ تأثیرات هوش مصنوعی بر جوامع انسانی را جمع بندی کنند.
پیشگفتار کتاب
مفهوم هوش مصنوعی دربرگیرندۀ رشدِ آن دسته از فناوریهایی است که هوش و رفتار انسانی را تقلید و شبیهسازی میکند و به ماشینها این امکان را میدهد تا کارهایی را انجام دهند که مستلزم داشتن تواناییهای شناختی (cognitive) انسانی است. تاریخچۀ هوش مصنوعی به دهۀ ۱۹۵۰ برمیگردد، یعنی زمانی که گروهی از پژوهشگران برای نخستین بار امکان ساختِ ماشینهایی را مورد بررسی قرار دادند تا آنها بتواند وظایفی را انجام بدهند که معمولا نیازمند هوش انسانی هستند، مانند: دریافت، فکرِ منطقی و یادگیری. از آن زمان تا کنون، پیشرفتِ هوش مصنوعی گامهای بلندی برداشته و پیشرفتهای فنی سُترگی در حوزههای بینایی کامپیوتر، پردازش زبان طبیعی و رباتیک داشته است.
هوش مصنوعی دادههایی را که از منابع اطلاعاتی گوناگون مانند حسگرها، برنامهها، دادههای تاریخی و اینترنت به آن میرسند با کمک الگوریتم ها و مُدل های آماری پردازش میکند و سر آخر یک خروجی به ما ارایه میدهد که ما با اتکا به این خروجی میتوانیم روندِ آتی را بهتر پیشبینی کنیم یا در تصمیمگیری خود دقیقتر باشیم. هر چه سامانۀ هوش مصنوعی دادههای بیشتری در اختیار داشته باشد، پیشبینیها و تصمیمات آن دقیقتر خواهند بود.
انواع گوناگونی از هوش مصنوعی وجود دارد، از جمله:
• یادگیری ماشینی (ML) - این نوع هوش مصنوعی شامل الگوریتم هایی است که میتوانند از دادهها یاد بگیرند و بر مبنای این یادگیری، پیشبینی یا تصمیمگیری کنند.
• پردازش زبان طبیعی (NLP) - این نوع هوش مصنوعی نشان می دهد که چگونه کامپیوتر زبان طبیعی را پردازش میکند و میفهمد.
• بینایی کامپیوتر (Vision Computer) - این نوع هوش مصنوعی توسعۀ الگوریتمهایی را در بردارد که به رایانهها اجازه میدهد دادههای تصویری مانند عکسها و ویدئوها را بفهمد و تفسیر کند.
• رباتیک (Robotics) - این نوع هوش مصنوعی از الگوریتمهایی بهره میگیرد که هدایت رُباتها و خودکارسازی، جزو وظایف فیزیکی آنها به شمار میرود.
با این کتاب، قلمروی فناوری هوش مصنوعی و کاربردهای بسیار آن از جمله در نظام سلامت، دستیاران مجازی، واقعیتِ مجازی، آموزش و فراوری درونمایه را مرور خواهیم کرد.
هوش مصنوعی بر آن است که جامعه ما را متحول کند، زیرا توانایی آن را دارد که مقادیر هنگفتی از دادهها را پردازش کند و پیشبینیهای نسبتاً دقیقی ارایه دهد. جای شگفتی نیست که شرکتهای پیشتاز این فناوریها، ظرفیت هوش مصنوعی را تشخیص داده و میلیاردها دلار برای پیشبردِ نوآوریها در این حوزه سرمایهگذاری کردهاند.
یکی از برنامههای کاربردی هوش مصنوعی که در سال ۲۰۲۳ مورد بحث قرار گرفت، استفاده از فناوریهای چتباتِ (Chatbot) هوش مصنوعی است. فنواژۀ چتبات به چت [گفتگو] با یک بات یا ربات اشاره دارد. چتباتِ هوش مصنوعی [یا «چتبات هوشمند»] یک برنامه کامپیوتری است که یک گفتگو را با کاربران انسانی شبیه سازی میکند، بویژه از طریق اینترنت. چتباتها را میتوان با پلتفرمهای پیامرسان، اپلیکیشنهای [برنامههای کاربردی] تلفن همراه و وبسایتها ادغام کرد تا مشتریان را به شکلِ گفتگویی پشتیبانی کند. ما این نوع پلتفرمها را برای اجرای وظایفی مانند پاسخ به پرسشها، ارایه پشتیبانی مشتری و راهنمایی کاربرها میشناسیم.
همه میدانیم که چتباتها در گذشته چندان مردمپسند نبودند و صرفاً تواناییهای بسیار پایینی داشتند. آن ها میتوانستند فقط به پرسشهای ساده پاسخ گویند. این مرحله البته در سال ۲۰۲۳ به طور اساسی تغییر کرد، زیرا حالا چتباتهای هوشِ مصنوعی آنچنان پیشرفت کردهاند که حتا برتری گوگل در بازار موتورهای جستجوگر را به چالش میکشند. هم اکنون این چتباتهای هوشمند از حافظۀ بسیار نیرومندی برخوردارند و میتوانند زمان طولانی با کاربر گفتگو کنند، موسیقی بسازند، مقاله و شعر و افسانه بنویسند و حتا با طرف مقابل خود بازی کنند. شما میتوانید عملا هر پرسشی که دوست دارید از آنها بپرسید و آنها به شما درست همان اطلاعاتی را میدهند که شما میخواستید، درست مانند گفتگو میان دو انسان. و دقیقاً به همین دلیل است که چرا هوش مصنوعی دگرگونساز است: یک چتبات هوشمند، امکان دستیبابی به اطلاعات را این گونه در اختیار شما میگذارد که شما با آن یک گفتگو را آغاز میکنید و در مسیر گفتگو پرسشهای خود را طرح میکنید. همانگونه که میبینید شیوه کار با چتباتهای هوشمند مانند کار با جستجوگرهای کنونی نیست.
این فنآوری توانسته سرمایهگذاریهای هنگفتی از غولهای فناوری مانند مایکروسافت را به خود جلب کند، یعنی شرکتهایی که پیشتر میلیاردها دلار برای توسعۀ این فناوری با هدفِ ادغام آن در سامانههای موتورهای مرورگرهای خود سرمایهگذاری کرده بودند.
فناوری چت باتِ هوشمند، تنها یکی از جنبههای گسترۀ هوش مصنوعی است که در این کتاب بررسی خواهیم کرد. بخش نخست این کتاب، با ریزبینی برای خواننده روشن میکند که چگونه و چرا فناوری چتِ هوشمند در این دورۀ نوین هوش مصنوعی به کانون و هستۀ هر بحثی تبدیل شده است.
در بخش دو، نظریهها و رویکردهای مختلف هوش مصنوعی مورد بررسی قرار میگیرند که هر یک از آنها دیدگاه یکتایی را در مورد سناریوهای احتمالی آینده ارائه میدهد، سنایورهایی که ممکن است با ادامه هوش مصنوعی در جامعه ما باعثِ نارساییهایی گردد.
در بخش سه، پنج مورد از مؤثرترین موارد کاربردی هوش مصنوعی را در حال و آینده مورد بحث قرار خواهیم داد:
۱. هنر و درونمایه: چگونه هوش مصنوعی میتواند اشکال نوینی از بیان و سرگرمی بیافریند.
۲. آموزش: چگونه هوش مصنوعی میتواند روشهای آموزش گیری و آموزشدهی ما را متحول سازد.
۳. نظام سلامت: چگونه هوش مصنوعی میتواند در بهبود سلامتی ما مؤثر واقع شود و از بیماریها پیشگیری کند.
۴. فراوری [تولید]: چگونه هوش مصنوعی میتواند کارآیی و بهرهوری در صنایع مختلف را افزایش بدهد.
۵. سالمت روان: چگونه هوش مصنوعی میتواند به ما در مقابله با استرس، نگرانی و افسردگی کمک کند.
در اینجا تلاش خواهیم کرد با کمکِ نمونههای واقعی، چالشهای منششناختی و حریم خصوصی را نشان بدهیم. همچنین برنامههای کاربردی [اپلیکیشنها]کنونی و آینده را برای هر مورد از نظر میگذرانیم، و در همین راستا تلاش میکنیم نمونههای واقعی ارایه بدهیم تا سرانجام یک تصویر کلی از فرصتها و خطرات هوش مصنوعی به خوانندگان عرضه کنیم.
پس از مطالعۀ این کتاب، دیدگاهِ نوینی دربارۀ ظرفیتهای هوش مصنوعی به دست خواهید آورد و فهمِ ژرفی از تأثیرات آن بر زندگی ما در ذهن خود ایجاد خواهید کرد. آنگاه شما در موقعیتی خواهید بود که میتوانید دربارۀ آینده، نتیجهگیریهای خود را بکنید و متوجه خواهید شد که هوش مصنوعی تنها یک ابزار نیست که ما امروز از آن استفاده میکنیم بلکه سامانهای ست که جامعه میتواند با کمکِ آن، خود را از نو بسازد.
ما هنوز در آغاز زمانۀ نوین هوش مصنوعی زندگی میکنیم و باید تلاش کنیم تا تأثیرات و گنجایشهای هوشِ مصنوعی را درک کنیم، بویژه با توجه به سرعتِ باورنکردنی که هوش مصنوعی در حال پیشرفت و دگرگون سازی جهان ماست.
ما هنوز در آغاز زمانۀ نوین هوش مصنوعی زندگی میکنیم و باید تلاش کنیم تا تأثیرات و گنجایش های هوشِ مصنوعی را درک کنیم، بویژه با توجه به سرعتِ باورنکردنی که هوش مصنوعی در حال پیشرفت و دگرگون سازی جهان ماست.
پس شروع کنیم!
دریافت متن کامل و رایگان کتاب: نسخه پیدیاف
https://www.iran-emrooz.net/PDF/ChatGPT_AI.pdf
برگرفته از ایران گلوبال