بیش از ۳۰۰ مورد مسمومیت در مدارس سراسر ایران رخ داده است و مردم و مخالفان جمهوری اسلامی میگویند محال است چنین اتفاقی بدون دخالت حکومت باشد.
سعید قاسمی نژاد مشاور ارشد اقتصاد ایران در «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (FDD) به فاکسنیوز گفت: «این حملات به احتمال زیاد برای تنبیه و ترساندن مردم ایران به دلیل اعتراضات گستردهای است که از شهریور ۱۴۰۱ پس از قتل مهسا امینی آغاز شد.»
برآوردهای «بنیاد دفاع از دموکراسیها» مستقر در واشنگتن نشان میدهد تا ۱۴ آوریل (۲۵ فروردین) دستکم ۳۲۸ مورد حمله شیمیایی به مدارس و خوابگاههای دانشجویی در کل ایران اتفاق افتاده است.
قاسمینژاد میگوید حکومت در این اقدامات دست دارد و استدلال میکند که اگر پشتیبانی حکومت نمیبود چنین حملاتی با این گستردگی امکان نمیداشت.
قاسمینژاد میافزاید: «حملات شیمیایی مداوم، پیچیده و گسترده علیه مدارس که عمدتاً دختران را هدف قرار میدهند، اثر انگشت رژیم روی آنهاست.» وی معتقد است با توجه به ماهیت تمامیتخواه رژیم ایران و هزینه سنگین برای افزایش سطح نظارت بر جامعه، تصور اینکه چنین حملاتی بدون چراغ سبز نهادهای امنیتی و اطلاعاتی باشد، مضحک است.
ابراهیم رئیسی چند هفته پیش دستور تشکیل کارگروه برای «تحقیق، بررسی و ارزیابی» مسمومیتها را صادر کرد و گفت: «این موضوع یک جنایت بزرگ و غیرقابل اغماض است و اگر کسانی در این ماجرا دست داشته باشند، باید عوامل و مسببین آن به اشد مجازات برسند.» علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی هم گفته بود «مسمومیت دانشآموزان یک جنایت بزرگ است.»
سردار پاسدار مجید میراحمدی معاون امنیتی وزارت کشور جمهوری اسلامی با انکار واقعیت عنوان کرده بود «بخش قابل توجهی از دانشآموزان عزیز ما بر اثر اضطراب و استرس دچار برخی عوارض میشدند که در نتیجه مسئله خیلی بزرگتر از اندازه واقعی آن جلوه میکند.»
به گفته این مقام امنیتی «طراحان مسمومیت دختران و طراحان شعار زن زندگی و آزادی و جنگ ترکیبی دو روی یک سکهاند؛ هدف اصلی آنها ناامنی روانی خصوصاً برای دختران دانش آموز، به تعطیلی کشاندن مدارس و سپس اتهامزنی به نظام است تا بتوانند مجددا شعله خاموش شده اغتشاشات را روشن کنند.»
ناظران معتقدند حملات شیمیایی به دانشآموزان بخشی از پروژه سرکوب معترضان توسط جمهوری اسلامی همزمان با شکنجه و بازداشت و اعدام معترضان است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اخیراً در توییتی نوشت: «این اعدامها یکی از اجزای اصلی تلاش رژیم برای سرکوب اعتراضات است. ما به همکاری با شرکای خود ادامه میدهیم تا پاسخگوی سرکوب وحشیانه در ایران باشیم.» اما برخی معتقدند غربیها با وجود شعارهایی که در حمایت از مردم ایران سر دادهاند اقدام عملی قابل توجهی در پشتیبانی از آنها نکردهاند.
فاکسنیوز در گزارش خود مینویسد با وجود اذعان به اینکه رژیم ایران مرتکب سرکوب شدید و «وحشیانه» علیه اعتراضات شده اما دولت بایدن همچنان خود را پایبند به برجام میداند. گزارشها حاکی از آن است که بازگشت به این توافق تنها در همان سال اول به تهران امکان دسترسی به ۲۷۵ میلیارد دلار منافع مالی را میدهد.
در همین ارتباط، یک دیپلمات وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش کیهان لندن در مورد اینکه «اکنون مذاکرات با جمهوری اسلامی در چه مرحلهای قرار دارد؟» گفته است: «از وقتی که که ایران فرصت بازگشت سریع به اجرای کامل توافق را رد کرد، برجام ماهها در دستور کار ما نبوده و هیچ مذاکرهای بین ایالات متحده و ایران وجود ندارد.»
برگرفته از کیهان لندن