در باره گزارشی از بی بی سی
ژوئیهٔ 25, 2020
مایک وندلینگ
🔻 توییتر با اعلام برخورد با تئوریهای توطئه "کیوانان" هزاران حساب کاربری را بسته است و دامنههای مربوط به ویدیوها و وبسایتهای مروج ایدههای عجیب و غریب کیوانان را مسدود کرده است.
کیوانان جنبشی حاشیهای و غیرمتعارف است که در فضای مجازی شدیدا سر و صدا کرده است، مخصوصا در ایالات متحده.
اما کیوانان چیست و چه کسانی به آن اعتقاد دارند؟
کیوانان چیست؟
کیوانان در کنه خود یک "تئوری توطئه" فراگیر و بیاساس است که میگوید ""دونالد ترامپ دارد مخفیانه با نخبگان شیطانپرستی که کودکان را مورد آزار جنسی قرار می دهند و در دولت، بازار و رسانهها رخنه کردهاند، میجنگد.""
🔻 شعار رسمی کیوانان:
"جایی که یکی برود همه ما میرویم" (به اختصار WWG1WGA) یکی از محبوبترین شعارهای کیوانان است.
پیروان کیوانان باور دارند که این مبارزه نهایتا به روز حسابی ختم خواهد شد که در آن افراد سرشناسی نظیر هیلاری کلینتون دستگیر و اعدام میشوند.
خلاصه داستان این است، اما تعداد شاخهها، انحرافات و مباحث داخلی چنان زیاد است که کل ادعاهای کیوانان سر به فلک میگذارد، و اغلب هم متناقض است.
طرفداران کیوانان با در نظر گرفتن اتفاقات خبری، حقایق تاریخی و علمالاعداد به نتایج خیرهکنندهای میرسند.
🔻 کیوانان از کجا شروع شد؟
در اکتبر ۲۰۱۷، کاربر ناشناسی یک سری مطلب در تالار گفتوگوی ۴چن منتشر کرد.
او مطالبش را با امضای "Q" کار کرده بود و مدعی بود که در ایالات متحده به سطحی از اطلاعات محرمانه دسترسی دارد که مستلزم داشتن "اجازه Q" است.
این پیامها به "محموله کیو" یا "پودر سوخاری" معروف شدند و اغلب زبانی مرموز داشتند که پر از شعار، وعده و موضوعاتی بودند که برای ترامپ مثبت تلقی میشد.
🔻 چرا تئوری توطئه جذاب است؟
هفت جور آدم که اخبار نادرست پخش میکنند
سفر آمریکاییها به ماه 'دروغ' بود؟
مگر کسی هم این حرفها را باور میکند؟
بلی، هزاران نفر. میزان ترافیک مرتبط با این تئوری در شبکههای اجتماعی معروف مانند فیسبوک، توییتر، ردیت و یوتیوب از سال ۲۰۱۷ به بعد شدیدا افزایش پیدا کرده است، و به نظر میرسد که این مراجعات در جریان همهگیری ویروس کرونا بیشتر هم شده باشد.
اگر شبکههای اجتماعی را معیار قرار دهیم، صدها هزار نفر هستند که حداقل بعضی از تئوریهای عجیب و غریب ساخته کیوانان را باور کردهاند.
محبوبیتش نیز با اتفاقاتی که قاعدتا باید کل تئوری را زیر سوال میبرد کم نشده است. برای مثال، نخستین مطالب کیو روی تحقیقات رابرت مولر، دادستان ویژه، تمرکز داشتند.
طرفداران کیوانان مدعی بودند که تحقیقات رابرت مولر درباره دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا در واقع سرپوشی استادانه برای پژوهش درباره پدوفیلیا (آزار جنسی کودکان) بود. وقتی این تحقیقات بدون چنین کشفیاتی به پایان رسید، توجه تئوریپردازان توطئه جلب موضوعات دیگر شد.
مومنان واقعی استدلال میکنند که پیامهای کیو عمدا حاوی اطلاعات غلط است که به نظرشان رد این تئوری توطئه را غیرممکن میکند.
🔻 چه تاثیراتی داشته است؟
طرفداران کیوانان ید طولایی در هشتگزنی دارند و در آزار هر کسی که به نظرشان دشمن است همکاری میکنند، از جمله سیاستمداران، خبرنگاران و چهرههای شناختهشدهای که به گمانشان در مخفی کردن افرادی که میل جنسی به کودکان دارند، نقش دارند.
البته کار به پیامهای تهدیدآمیز اینترنتی خلاصه نمیشود.
👈 توییتر میگوید که تصمیمش به اقدام علیه کیوانان احتمال رساندن "آسیب در فضای واقعی" بود.
تعدادی از حامیان کیوانان به خاطر تهدید و دست زدن به اقدامات مختلف در فضای واقعی دستگیر شدهاند.
یک مورد قابل توجه در سال ۲۰۱۸ به مرد مسلحی به نام متیو رایت مربوط بود که یکی از پلهای سد هوور را مسدود کرد. او بعدا اتهام دست زدن به اقدامات تروریستی را پذیرفت.
🔻 آیا میتواند بر انتخابات آمریکا تاثیر بگذارد؟
بررسیها نشان میدهد که بیشتر آمریکاییها چیزی درباره کیوانان نشنیدهاند. اما کیوانان شالوده حمایت خیلی از پیروان این جنبش از دونالد ترامپ است.
آقای رئیسجمهور، دانسته یا ندانسته، حامیان کیوانان را ریتوییت کرده است، و ماه گذشته نیز پسرش اریک ترامپ یکی از میمهای کیوانان را در اینستاگرام خود گذاشت.
چندین تن از حامیان کیوانان در انتخابات نوامبر نامزد کنگره شدهاند. اکثر آنها شانس ناچیزی دارند اما بعضیها، مثل مارجری تیلور گرین در ایالت جورجیا، به نظر میرسد که شانس خوبی برای رسیدن به مجلس نمایندگان داشته باشند.
به احتمال نسبتا زیاد یکی از حامیان کیوانان، یا شخصی همدل با این تئوری توطئه، در کنگره بعدی آمریکا روی یکی از کرسیها خواهد نشست.
پی نوشت در باره تئوری توطئه کیوانان
🔻 توجه به چند نکته در مورد این ادعا که منحر به مسدود شدن هزاران حساب کاربری شبکه های اجتماعی شده است ضروری است .
1⃣ نکته اول :
🔰 طبق قانون اساسی آمریکا آزادی بیان هیج محدودیتی ندارد و قابل محدود کردن نیست.
تنها مورد این است که بیان یک شخص بصورت صددرصدی منجر به اعمال خشونت شود.
احتمال ۹۹٪ نمی تواند بهانه محدودیت آزادی بیان شود، و البته در حالت ۱۰۰٪ ایجاد خشونت فردی، باید توسط مراجع قانونی و صاحب صلاحیت تعیین شود، وگرنه هیج کس به هیج بهانه ای حق حذف آزادی بیان فرد یا افرادی را ندارد.
❓حالا پرسش اینجاست:
آیا غولهای تکنولوژی اقتصادی مجوز تشخیص این ۱۰۰٪ ایجاد خشونت را دارند؟
این مجوز توسط جه مقامی و بر اساس کدام تخصص که این قدرت تشخیص را به این افراد بدهد، به این افراد داده است؟
حتی بعنوان یک شرکت خصوصی حق ندارد حقوق اساسی مشتریان خود را ضایع کند.
کدام مقام باید در برابر تخلفات این شرکتها از آنها بازخواست بکند، و مسئولیت این افراد در ازای این حق که دریافت کرده اند چیست؟ و کجا باید پاسخگو باشند؟ و اگر این شرکتها این حق را ابزار سودجویی خود بکنند نتیجه چه خواهد شد؟
موضوع انحصار گری در این مساله کجاست؟
🔰 اما نکته دوم:
فرض کنیم همان طور که این کارشناس توضیح داده است کیوانان یک تئوری توطئه است .
سوال اینجاست:
آیا پیروی شخص یا گروهی از تئوری توطئه از نظر قانون جرم است؟
پیروری از تئوری توطئه جواز ضایع شدن حق آزادی ییان هست؟
اگر نیست؛ که نیست؛ چرا اینموصوع دلیل حذف حق آزادی بیان آنها می شود؟
طبق دمکراسی هر کسی حرف خود را می زند، و این جامعه هست که باید انتخاب بکند؛ نه اینکه یک عده خود نخبه پندار تشخیص دهند که شنیدن ان برای مردم خوب است یا نه.
اما نکته مهم واژه "احتمال اعمال خشونت " هست.
این احتمال طبق قانون بابد ۱۰۰٪ باشد که بشود آزادی بیان فردی را توسط دستگاه قضایی محدود کرد.
آیا این شرکتها به احتمال ۱۰۰٪ وقوع خشونت توسط هزاران کاربر اطمینان پیدا کرده اند و کدام مرجع قضایی این امر را تایید کرده است؟
اما بنظر می رسد این اقدام توئیتر و دیگر شبکه های مجازی و در ادامه تلاش مشترک آنها مانند گوگل و آمازون برای محدود کردن حتی یک پلتروم بنام پارلر، خود زمینه ایجاد یک خشم فراگیر شده، و موجب بروز خشونتی در سطح ملی شده و جان میلیون ها انسان را به خطر بیاندازد.
حال چهکسی اقدام یکجانبه این شرکتها را باید مهار کند؟
در واقع قابل درک هست که حذف هزاران حساب کاربری یعنی ضایع کردن حق آزادی بیان آنها؛ که خشونت را با این اقدام خشن ترویج میکند، و طبعا باید این افراد به جرم ترویج خشونت و ضایع کردن حق آزادی بیان هزاران انسان مورد مجازات قرلر گیرند.
🔰 نکته سوم :
موضوع مورد بحث که منجر به حذف حساب های کاربری شده ربطی به این موضوع طرح شده درباره کیوانان ندارد.
صورت مساله روشن است .
پرزیدنت ترامپ ادعا می کند در انتخابات تقلب گسترده رخ داده هست و وکلای ایشان نیز اسناد و شواهدی ارایه می دهد.
این اسناد توسط برخی دادگاهها رد شده و طرف مقابل مدعی است اسناد او بدرستی مورد بررسی قرار نگرفته است.
این موضوع دو جنبه سیاسی و حقوقی دارد. نه ربطی به موصوعات طرح شده در این متن در مورد تئوری توطئه دارد و نه مساله ای است کهاین شرکت ها حق دخالت و ورود به آن را داشته باشند.
دو طرف هر کدام یک حزب بزرگ و قدرتمند هستند و میتوانند حرف خود را بزنند و امکانات لازم در اختیار انها هست.
این وسط این شرکتها چه حقی دارند وارد این مناقشه شده و نظر دهند؛ تازه از حد نظر فرا رفته و اقدام به علامت گذاری و راستی ازمایی پیام ها بکنند و کار به جایی برسد که حسابهای یکی از طرفین را مسدود کند.
‼️ با توجه به عملکرد این شرکت ها مشخص می شود:
طرح بحث تئوری توطئه و احتمال خشونت دو بهانه غیرمجاز برای عملکرد این شرکتهای غول تکنولوژیکی و اقتصادی است، که بعنوان هوادار سیاسی یکی ار طرفین دعوا وارد شده و آزادی بیان یک طرف را حذف کرده و برای به سرقت بردن قدرت تلاش کرده اند.
‼️ حتی اگر هیچ تقلبی رخ نداده باشد نیز، اقدام این شرکتها که آشکارا در حمایت از حزب دمکرات بوده، این حزب را متهم به سوءاستفاده از امکانات رسانه هایی می کتد، که حق سوگیری سیاسی ندارند، و همین سوءاستفاده دلیل محکمی بر سرقت قدرت توسط آنها هست؛ چرا که اگر حمایت گسترده شبکه های اجتماعی از دمکرات ها نبود، نه این شرایط پیش می آمد، و نه بایدن می توانست مدعی پیروزی انتخابات باشد.
نافرمانیهای مدنی